Waarom ContACT

De kracht om te veranderen zit in een mens. Door te ervaren dat deze kracht in jezelf zit kun je je doel bereiken en ervaar je dat je tot veel in staat bent. Vechten tegen onvermijdelijke zaken gaat ten koste van een waardevol leven. ContACT wil dat mensen het leven weer positief inzien en zien als mooi en bijzonder. Genieten van het leven zonder in te hoeven leveren.

De kracht van de Zeeuwse klei is nuchter in het leven te staan. Verandering hoeft niet groot te zijn, soms alleen net dat ene zetje dat nodig is.

Tijdens mijn opleiding tot coach had ik als belangrijkste vraag wat ik zou doen met mijn nieuwe kennis en vaardigheden. Ging ik alleen mijn opleiding inzetten in mijn werk als reclasseringswerker of wilde ik voor mezelf beginnen om mijn lang gekoesterde wens te realiseren? Ik besloot in de zomer van 2017 dat ik beide wilde.

Ik heb verschillende methoden eigen gemaakt en vooral ACT sprong er voor mij uit. Vandaar de naam ContACT. ACT zorgt ervoor dat ik in contact sta met mezelf. Alleen vanuit die gedachte kan ik anderen helpen.

ACT

Acceptance and Commitment Therapie (ACT) leert mensen te richten op het hier en nu in plaats van zich te laten leiden (of lijden) door negatieve, veroordelende gedachten. Gedachten en emoties worden geaccepteerd zoals ze zijn. Het vechten tegen het onvermijdelijke gaat ten koste van een waardevol leven. Verdriet en pijn hoort nu eenmaal bij het leven. Juist het vechten tegen deze emoties maakt dat je ongelukkig bent. Accepteren en omarmen van gebeurtenissen, emoties en gedachten helpt je een gelukkiger leven te hebben.

Sinds maart 2011 is ACT in de Verenigde Staten officieel erkend als evidence based. ACT is een relatief nieuwe vorm van gedragstherapie die aan het eind van de 20ste eeuw is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Steven C. Hayes.

Motiverende gespreksvoering

Motivational Interviewing (MI) is een methode die erop gericht is om intrinsieke motivatie binnen de klant te vergemakkelijken om gedrag te veranderen. MI is een doelgerichte, klantgerichte counselingstijl om gedragsverandering op te wekken door klanten te helpen om ambivalentie te ontdekken en op te lossen.

Motivational interviewing verwijst naar een counseling-aanpak, gedeeltelijk ontwikkeld door klinische psychologen William R. Miller en Stephen Rollnick. Het concept van motiverend interviewing is voortgekomen uit ervaring in de behandeling van probleemdrinkers en werd eerst beschreven door Miller (1983) in een artikel gepubliceerd in Gedrags Psychotherapie. Deze fundamentele concepten en benaderingen werden later uitgewerkt door Miller en Rollnick (1991) in een meer gedetailleerde omschrijving van klinische procedures.