Waarom is nieuw zo eng?

Waarom is nieuw zo eng? Veilig bij het oude blijven

Gepubliceerd 24 november 2017

Gisteren reed ik over de Zeelandbrug naar een cliënt. Voor de mensen die Zeeland kennen, de brug is een hele lange, rechte brug over water (de Oosterschelde) met betonnen richels met een gele railing erop. Ik rijd elke week minimaal een keer over die brug, dus voor mij een vertrouwde omgeving. Wat mij gisteren opviel was dat er met die harde wind veel zeemeeuwen te zien waren en zij vertoonden in mijn ogen vreemd gedrag. De zeemeeuwen vlogen allemaal achter elkaar vlak boven de gele railing. De hele brug lang zag ik zeemeeuwen in mijn richting vliegen. Waarom ze dat deden is mij een raadsel. Als ik een vogel zou zijn zou ik boven open water vliegen en me af en toe lekker afzonderen van de zwerm vogels om me heen. Maar blijkbaar hebben die zeemeeuwen hetzelfde gedrag als mensen. De railing is veilig, want dat is vertrouwd. Je kan er als meeuw immers op uitrusten.

Bij mensen werkt dat ook zo. Soms zouden we zo graag willen veranderen. Anders doen zodat het beter wordt. Of het over een hele andere boeg gooien. Waarom is het toch zo moeilijk om verandering door te voeren in je eigen leven? Waarom is het oude bekende, ook al is het nog zo slecht voor je, zo vertrouwd en wil je er niet mee stoppen? Denk aan roken, teveel snoepen, mensen afsnauwen terwijl ze het lief bedoelen. Je wil er wel mee stoppen, want je weet dat het verkeerd is, maar het is zo bekend. Probeer maar eens te bedenken hoe gewoon het is om aan de linkerkant uit je bed te stappen en dan de volgende dag ineens rechts uit bed te gaan omdat je bed anders staat. Zo is het ook met andere dingen die je wil veranderen in je leven. Wij zijn gewoontedieren. Dat wat je van geboorte en in je opvoeding hebt meegekregen, is normaal en precies wat je gewend bent.

Kunnen we dan niet veranderen?

Natuurlijk wel! Alleen met kleine stapjes. Niet direct bovenaan die ladder willen komen, maar stapje voor stapje is het veel gemakkelijker. Je gaat toch ook niet ongeoefend met een grote stap de top van de Mount Everest bereiken?

Stel, je wil stoppen met teveel online shoppen. Best lastig als je gewend bent dit veel te doen. Je bent het zo gewend, je doet het al jaren en je kan verstandelijk allemaal bedenken waarom je het niet of minder zou moeten doen: “Heb ik het allemaal echt nodig? Het zou me veel geld besparen.” En dan komt dat andere stemmetje die ertegen in gaat: “Het is zo makkelijk. Ik hoef de deur niet uit. Die korting krijg ik als vaste online klant niet in de winkel.” De alom bekende tweestrijd in je hoofd.

Kleine stapjes

De eerste stap is dan om te bepalen wat voor jou aanvaardbaar is. Wat is voor jou de top van de berg? Wanneer ben je blij met jezelf? Waar op die ladder sta je? Pas als je weet wat je doel is, kun je de stappen ertussen bepalen. Wanneer is het je al eerder in je leven gelukt? Allemaal vragen om je te helpen je route te vinden naar jouw doel.

Dus, veranderingen doorvoeren kun je doen, alleen niet teveel tegelijk willen en maak het haalbaar voor jezelf. Ook al is het veel veiliger om te doen wat je altijd al gewend bent.

Overigens kwam ik vanmorgen uit de Westerscheldetunnel, terug naar kantoor van een afspraak met een andere cliënt en toen viel me op dat er helemaal geen zeemeeuwen waren. Misschien omdat het nu regent, ik weet het niet. Zij zullen met dit weer ook schuilen voor de regen. Het is maar net wat je gewend bent…

Reageren is niet mogelijk