Lief zijn voor mezelf

Lief zijn voor mezelf

Gepubliceerd 3 februari 2018

De griep heerst. Het is dan zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Wat is dat eigenlijk, goed voor mezelf zorgen? Is dat elke dag een sinaasappeltje (al dan niet geperst) en op tijd naar bed? Of is dat meer?

Voor mijn opleiding ACT had ik huiswerk: een daad van zelfcompassie uitvoeren. Precies op het goede moment mag ik lief zijn voor mezelf. Jaja, daar komt Myrthe (oftewel mijn verstand) om de hoek: daar heb je nu geen tijd voor, hoor! Met een zieke man al een week op bed die je moet verzorgen en een ziek kind. Allebei de griep en manlief met bronchitis waardoor die de longen uit zijn lijf hoest. Ook niet echt bevorderlijk voor je nachtrust, dus zorg jij maar eens dat je eerst het huishouden en de boodschappen voor gezonde maaltijden op tafel voor elkaar hebt, pas daarna mag je aan jezelf denken. Je hebt nu eenmaal die taak als moeder en als echtgenote. Dan maar een nacht op de bank slapen…

En dan die lieve mensen om me heen. Collega’s, vrienden en familie die tegen me zeggen dat ik ook goed voor mezelf moet zorgen, dat ik lief moet zijn voor mezelf. Anders ga ik er zelf aan onderdoor. Ze hebben gelijk. Ik kan het me niet veroorloven ziek te worden. Wie zorgt er dan voor het gezin? Myrthe tettert wat af in mijn hoofd. Met als gevolg dat ik nog bijna loop te stressen, omdat het huis nog niet schoon is.

Toch is lief zijn voor mezelf precies wat ik nodig heb. Het liefst zou ik een uurtje in de natuur willen wandelen (Mytrhe: het regent: doe normaal!) of me af willen zonderen met een goed boek en een kop thee (Myrthe: en je kinderen dan? Wat ben jij een slechte moeder!), maar beiden zit er even niet in. Ik heb bedacht hoe ik het ga aanpakken: vanavond ga ik naar mijn schoonouders (nadat het huis aan kant is en alles in diepe rust is) om een heerlijk uurtje in bad te gaan. Ik kijk er nu al naar uit!

Hoe zorg jij voor jezelf?

Reageren is niet mogelijk